Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, който е и главен секретар

...
Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, който е и главен секретар
Коментари Харесай

Проф. Димитър Димитров: Трябва да насърчаваме студентите да използват изкуствения интелект

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, който е и основен секретар в Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Проф. Димитро, кандидатстването за най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа УНСС продължава до 30 юни. Какъв е ползата към този миг и кои са най-предпочитаните специалности?



Ние започнахме много по-рано нашата акция, някъде от януари месец, с доста и разнородни форми, тъй като ползата към нашия университет е огромен, а и ние желаеме да предизвикваме интерес в кандидат-студентите. Тази година разширихме малко обсега, като организирахме много срещи с учебни заведения, с кметове, с общини, с разнообразни асоциации, с цел да покажем на младежите, и в действителност по-добре да ги осведомяваме защо става въпрос. Проведохме едни предварителни изпити с формата на държавен зрелостен изпит, тъй че те могат да поправят оценката си, в този момент в събота има идващ изпит, след две седмици още един подобен.

На 25 юни?

На 25 юни, да. Интересът към това беше значителен над хиляда и няколко стотин индивида се явиха на тези предварителни изпити и в София, и в Гоце Делчев, и в Ямбол, и в Монтана, и в Хасково. Проведохме няколко надпревари с над 1000 участници с Асоциацията на икономическите учебни заведения в България (АИУБ). И както доста постоянно съм казвал, в действителност подвиг в спокойно време е да докараш 360 възпитаници на съревнование по финанси и счетоводство в УНСС в събота.

Изключителен триумф, да.

Но ние желаеме да имаме такива студенти и имаме такива студенти, разширихме доста опциите да се кандидатства онлайн. Буквално предходната седмица проработи новият прът център на университета, където можете да получите информация по всички въпроси, особено в този момент за кандидат-студентската акция. И други такива неща, които демонстрират университета в една по-модерна, по-съвременна светлина - цифров университет. И желаеме да улесним кандидат-студентите, тъй че и по-лесно и по-бързо да аплайват, само че желаеме да имаме и положителни кандидат-студенти.

Пристигат ли доста въпроси, казахте, че за първи път в историята на университета проработи подобен център за кандидат-студентски въпроси. Успявате ли да прегледате всички запитвания?

Това е огромна крачка напред, тъй като ние създадохме специфична организация, няколко индивида работят там, може да се води запис, може да се вършат разбори кой се е обадил, можем да връщаме позвънявания, напълно ново качествено равнище за това нещо. Вие започнахте с това кои са най-търсените специалности и по какъв начин ние го виждаме този въпрос. Ние имаме четиридесет и няколко бакалавърски стратегии и нашата политика е да поддържаме цялото това ветрило, целият този набор от специалности, по този начин, че не ги разделяме на по-търсени и по-не търсени. В стопанската система, както във всеки жив организъм всеки обособен детайл е значим, и дали това е цифров маркетинг или обмисляне и стратегическо ръководство постоянно има потребност от някой някъде в по-голям размер експерти, другаде в по-малък размер експерти. И по тази причина желаеме да развиваме всички неща и това е нашата задача като университет.

Това е по този начин, само че може би имах поради по-предпочитани специалности. Ето, и през днешния ден Асоциацията на индустриалния капитал в България излезе със заглавие, че завършвайки неатрактивна компетентност, хора с висше обучение стават продавач-консултанти.

При нас в УНСС този въпрос не стои, при нас реализацията е над 98%, което на процедура е цялостна реализация с много положителни заплати. И това са публични данни от Национален осигурителен институт и от статистиката, и от рейтинговите системи. Така че ние сътворяваме и доста нови благоприятни условия на студентите със стажове, с бизнес академии, с връзка с практиката, в този момент сътворяваме учебно-тренировъчни компании, по този начин, че за нас този въпрос не седи. И в действителност, аз се срещнах с тази декларация и там имах опция и в други медии да се изричам, не е добре това опълчване на специалности стопанска система на медицина или на инженерни науки.

Защото, както казахте, всяка една сфера има потребност от избрани специалисти, експерти, всеки един сегмент е значим.



Точно по този начин, несъмнено, и плюс това в стопанската система има доста специалности, които изискват също характерни, не инженерни познания чак, само че познаване на осведомителните технологии, познаване на работа с огромни бази данни, те са като софтуерни експерти. Така че тези остарели показа за икономиста, който стои там някъде и прелиства едни книги, от дълго време са отминали. А да не приказваме за това, че имаме и други специалности в администрация и ръководство, приказваме за интелигентните градове, приказваме за умните градове. Ами, тия нови неща някой би трябвало да ги ръководи, приказваме за изкуствен интелект.

Проф. Димитров, с навлизането на изкуствения разсъдък от ден на ден в нашия живот, каква е визията ви за развиването на УНСС?

Изкуственият разсъдък би трябвало да се употребява доста интензивно, дори ние се майтапим, че в някои университети е неразрешено потреблението на изкуствен интелект, само че все ми се коства, че на първите стадии би трябвало да се предизвикват студентите да го употребяват, несъмнено, да не преписват едно към едно, само че въпреки всичко да се срещнат с него, да свикнат с него, да знаят по какъв начин да го употребяват. В интерес на истината, преди 2 години, когато беше Ковид, ние организирахме кандидат-студентски изпит с изкуствен интелект. С мобилния телефон ви снима лицето, лицево различаване, разбор на шумовете към вас, по този начин, че имаме опит в това направление.

Какъв беше резултатът тогава?

Няколко души се пробваха там да мамят, само че общо резултатът беше добър, това беше кандидат-студентски изпит, такива бяха изискванията тогава, нямаше по какъв начин да ги проведем в университета. От друга страна, ние работим и по няколко плана. Имаме център за огромни данни Модернизация на стопанската система в изискванията на огромни данни, където са вложени над 15 млн. лв.. Имаме два робота, където малко връщайки се отново на предходните думи за стопанската система и за администрацията. Но и в стопанската система се употребяват роботи, единият е софтуерен чат бот, който в този момент ще го използваме за кандидат-студентската си акция. Той може да дава отговор, да дава информация, да се обажда, в случай че сте записани, да ви честити приемането в университета.

Страхотно.

А другият робот е от вида на андроидните роботи, които сме виждали и по-малък подобен, в този момент сме оповестили конкурс за име на този робот, някои споделят, че той е от женски пол, ще забележим по какъв начин ще го установим.

Конкурсът измежду студентите ли е?

Да, конкурс измежду всички гости на нашата Facebook страница, само че той може да приказва, да танцува, да дава инфомация за университета, да ви разпознае. Свързан е, обаче с този Център за огромни данни, където също се употребява изкуствен интелект и там има няколко бъдещи плана, където считаме да ги насочим към региона на бедствията, повредите, транспортни обстановки, където има потребност от обработка на огромни данни и един човек, или група, или даден програмен продукт не може да обработи това нещо. Така че работим доста интензивно в тази посока. В региона на счетоводството има изкуствен интелект и то към този момент се ползва, даваме свободен достъп на нашите студенти до една платформа, на съответна компания е това, по този начин, че съответните счетоводни данни от фактури, ордери и всякакви други документи да бъдат вкарвани автоматизирано и да бъдат осчетоводявани автоматизирано, и да бъдат преглеждани за неточности, а експерта да управлява тези процеси. Така че виждате, не е остарелият счетоводител с ръкавелите, който написа по през целия ден и позволява някакви неточности.

Да, сигурно изкуственият разсъдък ще навлиза от ден на ден в нашия живот. Но какво е вашето персонално мнение по този въпрос? Можем ли да се опасяваме, тъй като знаем, че към този момент са налице и доста измами, в случай че мога по този начин да ги нарека, в това отношение. Наскоро беше оповестена една фотография с Доналд Тръмп, който целува Антъни Фаучи не знам дали сте осведомен с този случай.

Да. Запознат съм фотографията на папата с едно скъпо яке, дори аз в първия миг помислих, че е в действителност такова. Огромни са опциите в действителност за машинация и за имитация, и за реплика на човешки глас, държание, видео. И в действителност това е предизвикателство, говорейки напълно съществено, тъй като едно е да търсите информация, нещо усъвършенстван Google или метод да стигнете по-бързо до структурирана информация, друго е към този момент едно такова масирано потребление, като имаме поради, че той се самообучава, да не тръгне в неправилна посока. И много огромни специалисти в тази област, които са го разработвали, предизвестяват, че има нужда човечеството безусловно да се спре и да се замисли защо става въпрос. Така че не е просто развлечение, първоначално беше по този начин за развлечение малко, само че в случай че той тръгне да бъде употребен всеобщо, без специфичен надзор в доста области можем сами да си създадем проблеми.

Проф. Димитров, говорихме с вас за изкуствения разсъдък, разказахте ни за двата робота, които имате в университета и единия от тях, който следва да бъде пуснат да работи. Бих желала да ви попитам в тази връзка, обмисляте ли да въведете някакви нови специалности?



Да, този въпрос е и по отношение на това което започнахме, декларацията на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), потребността от нови експерти. Ние се готвим за това от 2 години и подготвихме документи за основаване на две нови специалности в направление “Информатика ". Едната е “Управление на киберсигурността ", другата е “Анализ на огромни данни ", където имаме потенциал. Ние сме един от водещите цифрови университети с доста цифрови услуги. Имаме поддръжката на Министерството на електронното ръководство. Първото увещание, което беше издадено през техния указател е с нашия университет. Имаме поддръжката на Министерството на стопанската система, в този момент при промените към този момент, малко по-друга е обстановката. Но имаме поддръжката на към 50 софтуерни компании от IT бранша, които споделят " да ", трябват ни такива хора ".

Тоест, намирането на такива спонсори не е ваша непозната процедура, вие го владеете това нещо.

Да, да, несъмнено, те хората идват всеки ден и споделят " дайте ни квалифицирани хора и в стопанската система, защото ние се нуждаем и от управител, и от човешки запаси, и от икономисти, и от финансисти, и от логистици, и от осведомителни експерти ". Но се оказа, че с цел да открием " Киберсигурност " и другата там компетентност и " Педагогика с преподаване на информатика ", което е другият ни план, има спънки там в картата за висше обучение, някакви проценти би трябвало да се изпълнят от други университети, национално не са изпълнени. И се оказва, че хем има нужда, това споделя АИКБ, от такива експерти, а ние не можем да образоваме такива експерти. И по тази причина, аз имах диалог преди 2 дни с новия министър на образованието проф. Цоков, и мисля, че там ще намерим градивен разговор, мисля, че постоянно сме имали добър разговор с акад. Денков, в това отношение. Тези, които могат и имат капацитет за това нещо, да им се даде опция да се развиват и да образоват такива експерти от които има потребност и практиката и националното стопанство. Това са ни новите специалности, другояче във всички наши специалности има един % на обновяване на стратегиите 10-15% годишно, привличане на експерти от практиката. Тук имаме няколко нови форми, които създадохме " Бизнесакадемия УНСС - съответната компания ".

С към десетина компании имаме такива неща, те са и наши спонсори, по този начин са и удовлетворени, тъй като могат да имат достъп до нашите студенти. Изобщо, желаеме целия цикъл да го обхванем от кандидат-студентите до тяхната реализация и мисля, че го вършим това нещо.

Защото за един университет студентите са най-важното перо и бъдещето на България са те.

И студентите, и преподавателите, и администрацията. Много постоянно, в този момент нямаме бюджет и малко е мъчно да компенсираме инфлация, заплати, капиталови разноски, но да не скапваме оптимистичния звук сега.

Проф. Димитров, и за край на нашия диалог, какви положителни практики се ползват в годините и бъдещите висшисти могат да употребяват като един тип облекчение?



Tова, което ние вършим, първо, е по този начин задоволително положителното равнище на познания и умения, които те получават. Миналата година създадохме Алумна асоциация на УНСС и бих желал да Ви поканя дори там, да създадем по-добра връзка на нашите приключили студенти със сегашните студенти. Никога не сме се откъсвали от тези, които са приключили при нас, работим и с фондации, имаме офис за стартъпи, който е доста сполучлив. Включването на студентите в изследователска активност и в подпомагането на техния бизнес, това са положителните практики и те не се разграничават кой знае какъв брой от света. Ние сме член на Европейския алианс ЕNGAGE.EU, Европейски университет, финансиран от Европейската комисия с 9 водещи бизнес университета в Европа. Така че и връзката и обмяната на информация е такава сред нас, че следваме тези практики.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР